Gert Steegmans wint Dernycriterium!

 

 

Na een prachtige zomeravond de massa toeschouwers voldaan huiswaarts na het dernycriterium van Lombardsijde. De West-Vlamingen hadden wel liever Stijn Devolder zien winnen maar die moest in de eindspurt het onderspit delven voor Gert Steegmans.

De tot wegrenner omgeschoolde pistier Iljo Keisse, specialist van de derny in de Gentse zesdaagse waar hij het publiek doet kraaien van pret was de winnaar van de eerste reeks. Die draaide na een aanval van Kevin Hulsmans uit op een spurt met drie want Stijn Devolder was met Keisse mee geschoven naar het wiel van de Limburger. Op de streep klopte de Gentenaar zijn twee vluchtmakkers waarna Alessandro Petacchi sneller spurtte dan Gert Steegmans.

In navolging van Iljo Keisse wilde die andere pistier, Kenny De Ketele zijn slag slaan in de tweede reeks. Kenny Dehaes haalde Ketelke echter nog bij en in de spurt was hij ook de snelste. Voor plaats drie spurtte Steegmans sneller dan Petacchi en Hulsmans.

Aan die finale gingen twee leuke intermezzo’s vooraf. Eerst spurtte Freddy Maertens sneller dan zijn broer Marc. Daarna spurtte Jo Planckaert bij de All Stars sneller dan Ludo Dierckxsens en Nico Mattan. Het podium moest verstevigd worden om zoveel gewicht te kunnen dragen en Johan Museeuw was blij dat hij er als vierde niet mee op moest.

De finale dan. Nadat de streekrenners zich aan het publiek hadden getoond, kwam de tenoren op het voorplan in de laatste tien ronden. Een aanval met Stijn Devolder, Kenny Dehaes en Kevin Hulsmans scheen meteen de goede te zijn maar het was gerekend zonder de trein van Omega Pharma-QuickStep. Iljo Keisse reed zich de ziel uit het lijf om Gert Steegmans en Alessandro Petacchi mee vooraan te krijgen en slaagde daar in op twee ronden van het einde. Spurt met zes dus en wat Devolder ook probeerde, hij kreeg Steegmans niet klein.